Ondernemer of politicus?

Schoenenkoning Wouter Torfs katapulteerde zich met een tweet in het centrum van de regeringsvorming. Een behoorlijk risico in eigen land, waar het stemgeheim voor velen nagenoeg een heilig gebod is. En niet iedereen is ermee gediend.

Het gebeurt niet vaak in België, een ondernemer die zich zo openlijk uitlaat over de regeringsvorming. Hoewel een meerderheid van ondernemers bij de laatste anonieme peilingen overtuigend de N-VA verkozen, ligt de persoonlijke voorkeur een pak gevoeliger. “Ik heb mijn mening vorige zondag in het stemhokje gegeven en wens daar geen vervolg aan te geven”, laat JBC-topman Bart Claes weten. “Als zakenman moet ik kunnen samenwerken met mensen van alle politieke strekkingen”, horen we bij Karel Cardoen van autosupermarkt Cardoen.Voka-topman Jo Libeer schaarde zich meteen achter de uitspraken van Torfs, maar bij de nationale werkgeversorganisatie VBO pleiten ze voor nuance. Gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans: “Wij maken nooit een politieke keuze, de kleur van de kat doet er niet toe, als ze maar muizen vangt.”De regeringsvorming leeft enorm in ondernemerskringen. Timmermans heeft nog nooit zoveel reacties gekregen op de verkiezingen en de uitdagingen waar de volgende regeringen voor staan, zowel in Vlaanderen als in Wallonië en Brussel. “De ondertoon is altijd dat we nu een kans hebben om een beleid te voeren dat ondernemerschap bevordert, omdat het leidt tot groei en groei leidt tot jobs”, zegt de VBO-topman. Vorige regeringen zijn daar de mist in gegaan volgens Timmermans. “Vaak keken die alleen maar naar de jobs, zonder na te denken hoe ze er aan moesten komen.” Hij geeft toe dat Torfs’ droomcoalitie van N-VA, CD&V en Open Vld de snelste weg naar “structurele hervormingen” is, maar “als het met andere partijen kan, steunen we dat ook, maar het zal moeilijker zijn”.

Het grote gelijk

Marc Fouconnier, CEO van reclamebureau Famous, stelt het vlijmscherp: “Frontvorming is voor mij oorlogstaal, het is de impliciete confrontatie tussen Noord en Zuid.” Fouconnier vindt de uitspraak van Torfs te sturend. “Ik heb klanten in het noorden én het zuiden van ons land, ik zou het nooit doen.” Pittig detail, Torfs heeft tot op heden geen enkele winkel aan de andere kant van de taalgrens.Ex-VBO-voorzitter Luc Vansteenkiste heeft ook moeite met wat Torfs het Vlaams Front noemt. “Het grote gelijk heeft in de geschiedenis nooit tot structurele verandering geleid. Het volk heeft gestemd, laat de politici nu maar aan zet.” Vansteenkiste ziet het als de taak van de verkozenen om uit te zoeken hoe de stem van de kiezer te interpreteren, hoe oplossingen te vinden en met wie ze denken die te kunnen realiseren.Columnist Guillaume Van der Stighelen vindt dan weer geen graten in de uitspraak van Torfs. “Waarom zou je niets mogen zeggen? In Frankrijk gebeurt dat allang. Hier is het not done tot iemand het doet en dan blijkt dat niet meer not done te zijn.”Ondernemer - en ondertussen Open Vld-politicus - Noël Slangen houdt het voorzichtiger. “Hoewel ik ondernemer was én politiek geëngageerd, hield ik beide strikt gescheiden. Sommige van mijn partners en medewerkers deelden niet dezelfde politieke overtuiging.” Volgens Slangen gebeuren die uitspraken de laatste tijd meer en meer en zijn ze niet altijd even sterk onderbouwd. “Het kan hoogstens een probleem zijn als Torfs denkt dat het geen politiek standpunt is, want dat is het wel."