Slovenië

Tomi zit aan de methadon. De ochtend dat we hem volgen giet hij op een dikke twee uur vier halve liters bier naar binnen. “Ik ben een rustige drinker,” zegt hij, “om wat in de stemming te komen.” Bij de eerste twee blikken hoopte ik nog hem te kunnen geloven, maar zijn opgezwollen wangen waren me iets te duidelijk.

Tomi neemt ons mee naar Rog, een kraakpand zoals je verwacht dat het er een is: honden, veel honden, ingeslagen ruiten, veel graffiti, 40-jarige hangjongeren, maar een fantastische plek. Veel te lang verlaten en dus verloederd, maar schitterende ruimtes en prachtige hoekjes waar mensen echt hun tijd in hebben gestoken. Hier loopt Tomi veel rond. Hij toont ons plekken waar hij graag foto’s neemt.

Sinds 2005 werkt Tomi als huisfotograaf voor de daklozenkrant, Kralje Ulice, Kings of the Street. Hij schrijft artikels over zijn leven en dat van zijn maten. Hij vertelt ons zijn verhaal op het dak van het kraakpand, met uitzicht over de stad, zijn stad. Hij vertelt er ons ongedwongen over zijn verleden. Zijn drugsverslaving, zijn tijd bij het Kroatische leger, de wapen- en drugssmokkel (waar trouwens veel mensen daar niet vies van waren) en de onvermijdelijke tijd in de gevangenis.

Tomi komt er niet meer bovenop. Alleszins niet op de manier waarop wij dat hopen, of willen. Maar hij kan zijn verhaal kwijt. “Drugs waren een hobby voor mij. Nu vertel ik verhalen.”

Bekijk de video hier.