Oostenrijk

Ik ontmoet de 10-jarige Marijan voor het eerst op de medische faculteit van de Universiteit van Wenen. Hij is een beetje onder de indruk van de camera. Naast hem staan zijn ouders, en zijn broer, die ook naar de KinderUni komt. Twee weken per jaar zetten de kinderen “Der Uni auf den Kopf”, zo staat op de rode T-shirts van de kinderen te lezen. Ze krijgen les van dokters, proffen, mogen een hoop proeven en tests doen en na de verdienstelijke poging van het rectoraat om een kindvriendelijke speech te houden, krijgen ze op het einde zelfs een oorkonde.

Vader, een Roemeen, en moeder, een Servische, waren nog nooit op een universiteit geweest. De organisatie had dit jaar extra moeite gedaan om kinderen als Marijan naar de faculteit te krijgen. En de jongen voelt zich helemaal in zijn sas. In een operatiezaal legt een anesthesist hem en de andere kinderen uit hoe ze hart en longen onderzoeken. Marijan mag de nieren van een medeleerling onderzoeken en zijn hoofd ontploft bijna van opwinding.

Als ik hem na de les vraag wat hij wil worden, twijfelt hij geen seconde: dokter. Wie ben ik dan om daar aan te twijfelen? Inschrijvingsgeld betaal je niet in Oostenrijk. En van zodra je een diploma van het middelbaar op zak hebt, kan de universiteit je niet weigeren. Marijans vader vindt het fantastisch. Voor hem is het glashelder: “Mijn kinderen moeten de kansen krijgen die ik niet heb gehad.” Ik hoop dat ze lang genoeg blijven vasthouden aan hun wensen en dromen.

Bekijk de video hier.